E-Marketing

Linkbait (in het Nederlands: link-aas) is inhoud op je website die zo interessant, leuk, humoristisch en/of waardevol is dat je websitebezoekers dit uit zichzelf willen delen met hun vrienden. 

Het is de moeite waard om je energie in het creëren van linkbait te steken, omdat je websitebezoekers daardoor meer en meer vrienden naar jouw site toesturen. En die sturen op hun beurt ook weer vrienden naar je site. Het linkbait-mes snijdt bovendien aan twee kanten, omdat je door al die doorstuur-links ook meer inkomende links naar je site krijgt. En dat stimuleert weer je Google-posities. En dat levert weer meer bezoekers op. 

En meer bezoekers is meer succes, meer verkopen, meer winst.

Google kijkt naar de inhoud van je site en beoordeelt daarmee je relevantie voor bepaalde keywords. Dat is een deel van je googlepositionering. Maar Google kijkt ook naar hoe populair je site is. Dat doen ze door te meten hoeveel andere sites naar jou verwijzen. En afhankelijk van hoe populair die sites zijn, wordt ereen bepaalde weegfactor aan zo'n inkomende link gehangen

Je kunt je voorstellen dat een link van nu.nl of van de Telegraaf of van GeenStijl zwaarder weegt dan een link van een site waar 2 bezoekers per dag komen. Toch telt het aantal links ook enigszins mee. 

Normaal vindt Google het niet leuk als in een korte tijd veel links naar jouw site ontstaan. Dat vinden ze verdacht, omdat het onnatuurlijk is. Maar als het komt door populaire inhoud op je site, dan hebben ze dat door en vinden ze het niet erg.

Wat je, naast het toepassen van linkbait, zelf nog kunt doen om meer inkomende links te krijgen, lees je in dit artikel: Linkbuilding, hoger in Google door meer inkomende links

Een voorbeeld van Linkbait

Een vriend van mij heeft jaren geleden eens voor de grap een websiteje gemaakt met allemaal youtubefilmpjes erop van Purple and Brown. Nooit van gehoord? Kijk hier maar eens. www.PurpleAndBrown.eu

Een tijdje geleden had Digg.com, een zeer populair Amerikaans blog, een link geplaatst naar deze site en daardoor gingen van het ene moment op het andere de bezoekersaantallen through the roof! Ik bedoel echt naar tienduizenden bezoekers per dag! Daar kwamen weer adverteerders op af en zo verdient hij een leuk centje bij.

Hier zijn wat manieren om je content aantrekkelijk te maken:

1) Youtube. Gebruik humor of zorg dat je opvalt of echt nieuwswaarde hebt. Een demonstratie van je product kan ook werken.

2) Schrijf over een controversieel onderwerp. Doe het zo dat mensen zodanig geshockeerd of helemaal onder de indruk zijn dat ze niet anders kunnen dan het doorsturen. Je kunt bestaande informatie heel compact samenvatten, zodat er waardevolle informatie ontstaat.

3) Geef tools en resources
 die zo waardevol of handig zijn dat mensen zich genoodzaakt voelen om ze te delen met anderen. (Hint: WebsiteSupporters.com is hier een voorbeeld van). AlphamegaHosting doet dat zo.

4) Geef instructies (How-to-lijstjes) of top-tien-lijstjes.
 Mensen vinden dat leuk, het is makkelijk te onthouden en het wordt nog al eens doorgestuurd, als het goed genoeg is.Hier vind je een voorbeeld

Linkbaiting is een vorm van virale marketing. Je kunt het nog stimuleren door Social Media share-buttons erbij te plaatsen. Dan maak je het wel heel gemakkelijk. 

Dus, als je een beetje ontmoedigd raakt van het zelf verzamelen van inkomende links, probeer dan eens om de content van je site aantrekkelijker te maken.

Stappenplan van deze week:

Stap 1:Vind een hongerige school vissen
Uit welke personen bestaat je doelgroep? Waar hangt die doelgroep rond op het internet? Het kan zijn dat je doelgroep je huidige websitebezoekers zijn en dat je hen wilt aansporen om vrienden door te sturen. Maar het kan ook zijn dat je een persbericht de deur uit moet doen of je bericht op een forum plaatsen. Denk dus goed na waar die hongerige school vissen rondzwemt en zoek ze op.

Stap 2:Zoek uit wat ze willen eten
Bedenk welk aas je gaat gebruiken. Wat wordt je insteek? Waardevolle info? Humor? Een video? Een how-to artikel? Een combinatie? 

Stap 3:Geef ze wat ze willen eten
Creëer je content, je artikel, je video en zet het op de juiste plek online. In elk geval op je site, maar misschien ook op Youtube, Facebook, etc.

Veel succes!

Bron: http://www.alphamegahosting.com/sitecoach/linkbait

Share

green1
PORTFOLIO

green3-2

SERVICE


contact
CONTACT